Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Ok

Cancel

Iubirea imposibilă dintre o evreică şi un gardian nazist. Gestul incredibil pe care l-a făcut ofiţerul pentru ea

În lagărul de concentrare Auschwitz, deţinuţii nu se puteau gândi decât la supravieţuire, căutau soluţii pentru a mai rezista încă o zi în această „fabrică a morţii”, cum îl numesc istoricii.

Cu toate acestea, aici s-a născut o poveste de dragoste imposibilă, între o tânără evreică şi un gardian SS, scrie Daily Mail.

Helena Citronova a răspuns avansurile venite din partea gardianului Franz Wunsch, iar această relaţie interzisă i-a asigurat ei şi familiei supravieţuirea în lagăr.

Tânăra era o evreică din Slovenia şi a fost trimisă să lucreze în zona Canada din lagăr, unde sorta bunurile confiscate de la deţinuţii omorâţi în lagăr, care urmau să fie trimise la Berlin pentru a fi folosite.

Gardianul SS Franz Wunsch si Helena Citronova s-au cunoscut in 1942, cand tanara era detinuta in lagarul de la Auschwitz / FOTO Sursa: Daily Mail

Relaţia ei cu gardianul a început în 1942, iar dragostea lor interzisă a fost prezentată şi câteva filme documentare.

Chiar dacă la început Helena s-a gândit probabil decât la avantajele pe care le putea avea în urma acestei legături, ea a recunoscut ulterior că ajunsese să-l iubească cu adevărat pe Franz.

Gardianul îi trimitea scrisori de dragoste, dar şi mâncare şi i-a salvat chiar sora mai mică de la moarte, când a aflat că femeia urma să fie trimisă în camera de gazare.

„El a făcut ceva extraordinar. Au fost momente în care uitam că eu sunt evreică şi el nu este şi m-am îndrăgostit cu adevărat de el”, a mărturisit Helena.

Cei doi s-au cunoscut după ce Helena a fost rugată să cânte la o petrecere de ziua lui Franz.

Tânăra ştia că urma să moară, tocmai fusese condamnată şi anunţată de sentinţă, cu doar câteva ore înainte.

La început, bileţelele de dragoste pe care el i le trimitea o speriau pe Helena şi nu simţea decât ură pentru Franz, gândindu-se că mai bine moare decât să se culce cu el.

Sentimentele ei s-au schimbat după ce Franz a reuşit să o salveze pe sora ei, care urma să fie trimisă în camera de gazare.

Din păcate, nu i-a putut salva şi pe cei doi copii ai acesteia, care au fost omorâţi.

Cele două surori au supravieţuit în lagăr, sub protecţia lui Franz, iar ulterior Helena a depus o mărturie în favoarea lui, la procesul în care era acuzat de crime de război.

Citeste mai departe pe adevarul.ro