Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Ok

Cancel

Cine sunt panromanticii, skoliosexualii şi lithromanticii

Pe lângă termenii deja cunoscuţi şi mult discutaţi, precum heterosexualitate, homosexualitate şi bisexualitate, identitatea sexuală a căpătat noi nuanţe şi definiţii.

La începutul verii, declaraţia cântăreţei Miley Cyrus conform căreia este pansexuală a făcut valuri, termenul prin care îşi definea vedeta preferinţele sexuale fiind înţeles de un cerc restrâns de persoane.

Pansexualitatea este însă doar una din numeroasele identităţi sexuale şi romantice existente la acest moment. 

FOTO py-chat.so/ pinterest.com

Potrivit site-ului asexuality.org, atracţia romantică este de fapt „un răspuns emoţional despre care mulţi oameni cred că provine din dorinţa de a avea o relaţie romantică cu persoana care stârneşte sentimentul”. 

În cazul persoanelor asexuale (care nu sunt atrase, în mod obişnuit, nici romantic, nici sexual de o altă persoană), se întâmplă însă rar să simtă o atracţie romantică, dar fără ca aceasta să fie însoţită de atracţie sexuală.

Tocmai de aceea, în comunităţile asexuale domneşte adesea confuzia.

„Mulţi oameni sunt afectaţi pentru că nu îşi găsesc o etichetă şi locul într-o comunitate potrivită pentru ei.

De exemplu, mulţi asexuali simt că nu pot satisface aşteptările prietenilor, familiei şi societăţii, fiind foarte uşuraţi când descoperă că nu sunt singuri.

Noi mergem pe ideea că nimeni din comunitate nu poate judeca un membru în cazul în care descoperă că este atras de o persoană.

Să îi spui unei persoane care ştie că este asexuală că nu este, e ca şi cum i-ai spune unui heterosexual că este de fapt bisexual sau homosexual.

Doar persoana în cauză ştie precis cine este”, susţine Michael, un membru afiliat al comunităţii „Asexual Visibility&Education Network”, al cărei scop este informarea oamenilor cu privire la sexualitate şi identităţile sexuale din spectrul asexualităţii.

În ideea de a lămuri acest subiect, publicaţia americană „Huffington Post” a explicat 10 termeni mai puţin cunoscuţi, care definesc identităţile sexuale şi romantic,  mai puţin cunoscute la acest moment: 

Pansexual

Pansexualii sunt acele persoane care se pot îndrăgosti sexual, emoţional şi spiritual de oricine, indiferent de identitatea sexuală.

Polysexual

La fel ca pansexualul, polysexualul poate fi atras de orice persoană, indiferent de gen, masculin sau feminin.

Totuşi, pentru polisexuali contează identitatea sexuală. De exemplu, în cazul în care un polisexual este atras de femei, va fi atras şi de persoanele care se identifica ca femei, cum ar fi transexualii.

Panromantic

O persoană panromantică este atrasă emoţional şi spiritual de oricine, indiferent de sex sau identitate de gen, fără a fi însă atrasă şi din punct de vedere sexual. 

Citeste mai departe pe adevarul.ro